Skip to main content

Hieronder leest u een update over de activiteiten van de Landelijke Werkgroep Tweede Lijn van het Samenwerkingsverband Vroegsignalering Alcoholproblematiek (SVA). Blijf op de hoogte van de activiteiten van de werkgroep en schrijf u in voor de nieuwsbrief.

1. Drie nieuwe kansrijke projecten Werkgroep Tweede Lijn

In de loop van 2021 zijn er drie nieuwe kansrijke projecten aangesloten bij de Werkgroep Tweede Lijn. Het eerste nieuwe kansrijke project loopt in GGZ Noord-Holland Noord. Voortaan wordt een pre-screening op middelengebruik gedaan bij het GGZ aanmeldpunt. Wanneer alcoholgebruik problematisch lijkt, wordt de MATE vragenlijst klaargezet tijdens de vervolgintake.

Het tweede nieuwe kansrijke project loopt bij GGZ Lionarons. Middels een TeleScreen worden cliënten gescreend op allerlei medische, psychosociale en omgevingsproblemen (waaronder alcoholgebruik) met als doel wachtlijstvervuiling tegen te gaan en de juiste zorg op de juiste plek te bieden.

Tot slot, het derde nieuwe kansrijke project loopt bij Radboudumc. Middels het initiatief ‘Beter Gezond’ wordt een leefstijlprogramma aangeboden bij oncologische ziekenhuiszorg, met ook alcoholgebruik als onderdeel.

2. Exploratie vroegsignalering in de GGZ

In 2021 houdt de Werkgroep Tweede Lijn zich bezig met onderzoek naar aandacht voor de vroegsignalering van alcoholproblematiek binnen het GGZ-veld. De interview-fase voor dit onderzoek is momenteel afgerond en er wordt gewerkt aan een onderzoeksrapportage. De onderzoeksresultaten zullen tevens de basis zijn voor de ontwikkeling van een handreiking voor de vroegsignalering van alcoholproblematiek binnen het GGZ-veld. Binnenkort zullen we de resultaten delen.

3. Onderzoek naar succes- en faalfactoren voor implementatie van alcoholinterventies in ziekenhuizen afgerond

In het onderzoek naar implementatie van alcoholinterventies in Nederlandse ziekenhuizen, bleken verschillende bevorderende factoren van belang, waaronder 1) de behoefte aan een ziekenhuisprotocol rondom alcoholinterventies, 2) verbetering van samenwerkingsverbanden en 3) het uitbreiden van rolverantwoordelijkheden en vaardigheden bij zorgprofessionals. Belangrijke belemmerende factoren waren 1) het gebrek aan samenwerking, 2) aan tijd en 3) aan motivatie. Ook werd genoemd dat 4) de houding van patiënten, maar ook 5) de gewoontes rondom alcoholgebruik van zorgprofessionals zelf de implementatie van alcoholinterventies konden belemmeren.

Dit bleek uit vier focusgroepen die werden gehouden met verpleegkundigen en arts(-assistenten) (N=22) van 10 verschillende afdelingen van twee Nederlandse ziekenhuizen. Het onderzoek werd uitgevoerd door Lars Nabuurs, student van de mastertrack Health, Wellbeing and Society (Tranzo, Tilburg University).