Veel mensen in Nederland drinken alcohol, vaak ook meer dan de Gezondheidsraad adviseert. Het is daarom als zorgverlener altijd zinvol om te vragen naar alcoholgebruik. Maar hoe pak je dit aan? De handleiding ‘In gesprek over alcoholgebruik’ helpt zorgverleners uit de eerste lijn en het sociale domein op weg.
In de handleiding ‘In gesprek over alcoholgebruik’ staat het adviesgesprek over alcohol met de patiënt of cliënt centraal. Met een goede voorbereiding kan dit gesprek in een paar minuten worden uitgevoerd. Dat maakt de handleiding laagdrempelig en toepasbaar in de praktijk.
Signaleer alcoholproblematiek op tijd
Zorgprofessionals in de eerste- en tweedelijnszorg vragen bij het vermoeden van alcohol gerelateerde problemen bij hun cliënt naar alcoholgebruik. Er kan enorme winst behaald worden als je als zorgverlener de signalen eerder oppikt en alcohol bespreekt met je cliënt en uitlegt hoe eventuele klachten samen kunnen hangen met alcoholgebruik.
Alle informatie en tools in één handleiding
Veel beschikbare informatie en tools om (problematisch) alcoholgebruik te signalen en bespreken zijn nog onbekend zijn bij zorgverleners. Dit blijkt uit de monitor voor vroegsignalering van alcoholproblematiek. De handleiding ‘In gesprek over alcoholgebruik’ geeft zorgverleners een overzicht van deze informatie en tools. Hierdoor helpt de handleiding zorgverleners bij de voorbereiding en uitvoering van het adviesgesprek.
“Het is een enorme winst als je vroeg signalen oppikt, je dit bespreekt met je cliënt en een relatie legt met eventuele klachten”
Aan de slag
Je vindt de handleiding bij de tools verderop op deze site. Op onze vernieuwde site staan nog meer praktische handvatten en tools voor professionals om alcoholproblematiek (in een vroeg stadium) te signaleren. We hebben alle tools per doelgroep voor je bij elkaar gezet. Heb je aanvullingen of opmerkingen over de handleiding? Laat met ons weten via het contactformulier!